Kdo bo nadomestil Štuhčevo in Gregorinovo?

Oktober se poslavlja, s tem pa se tudi tradicionalno začenjajo prve tekme novih sezon v zimskih športih. Kot je že v navadi, bodo prvi alpski smučarji, jutri in v nedeljo bosta namreč na ledeniku Rettenbach nad Söldnom v Avstriji izpeljana ženski in moški veleslalom. Slovenci pa smo dva velika šoka doživeli, še preden se je zima zares začela.

Nedeljo, 22. oktobra, si bo večina zgodovinskih knjig zapomnila kot dan, ko so v Sloveniji potekale šeste predsedniške volitve. Toda manjši krog ljudi, predvsem športnih navdušencev in navijačev Ilke Štuhec, si bo predzadnjo oktobrsko nedeljo zapomnil kot nesrečni dan, ko si je aktualna smukaška svetovna prvakinja in branilka malega kristalnega globusa v najhitrejši disciplini strgala prednje križne vezi na levem kolenu. Sezone in olimpijskih sanj je bilo tako konec, preden bi Mariborčanka sploh prvič tekmovalno stopila na smuči. Danes je v Baslu že uspešno prestala operacijo in potrdila, da bo okrevanje dolgotrajno (profesionalni športniki za saniranje take poškodbe po navadi potrebujejo sedem mesecev) in da je v Pjongčangu ne bomo videli. Slovensko alpsko smučanje je tako izgubilo glavno nosilko rezultatov v prihajajoči zimi, s tem pa bo več bremena padlo na Ano Drev in Ano Bucik v ženski ter Boštjana Klineta in Žana Kranjca v moški konkurenci. Zanimivo bo videti, kako se bodo odzvali na to.

S podobnim pritiskom čim boljših rezultatov se bodo morali soočiti tudi biatlonci Klemen Bauer, (upajmo, da čim bolj zdrav) Jakov Fak, Anja Eržen in ostali mlajši tekmovalci. Včeraj je namreč kot strela z jasnega udarila novica, da je Teja Gregorin, nosilka bronaste medalje iz OI v Sočiju 2014, do nadaljnjega suspendirana s strani Mednarodne biatlonske zveze zaradi jemanja prepovedanih snovi. Sporen vzorec, v katerem so našli prisotnost rastnega hormona, je star že sedem let, odvzet pa je bil v Whistlerju v času olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010. Zanimivo pa je, da Teja v svoji kratki in skopi izjavi za javnost (na vprašanja novinarjev ne sme odgovarjati) uporabe dopinga ni zanikala, kot je to v navadi v svetovnem športu.

Slovenci smo tako v dveh zimskih športih, ki sta na zadnjih OI v Sočiju k osmim osvojenim medaljam prispevala kar tri, izgubili dve pomembni predstavnici. Ilko zagotovo za to sezono, če bo šlo vse po načrtih, pa se bo vrnila na začetku naslednje. Teja pa bo, če se bodo v protidopinškem postopku odločili za ustaljeno prakso, suspendirana za dve leti, kar najverjetneje pomeni konec kariere za 37-letno biatlonko iz Ihana.

Da pa ne bo vse tako črno, naj omenim zgolj odličen začetek sezone Anžeta Kopitarja v dresu Los Angeles Kings v najmočnejši hokejski ligi NHL. Njegovo moštvo je namreč na prvih desetih tekmah kar devetkrat zmagalo in osvojilo 17 od možnih 20 točk. Hrušičan je v odlični formi, saj je dosegel sedem golov in še petkrat podal, z dvanajstimi točkami pa je na 10. mestu strelcev po točkah.

Upajmo, da bodo ostali slovenski zimski športniki v naslednjih tednih in mesecih sledili našemu najboljšemu hokejistu in se bodo zaradi uspehov čim večkrat pojavili na tem blogu.

Toliko za danes, več pa prihodnjič. T. R.

image_17476537_1
Ilka Štuhec bo zaradi poškodbe kolena izpustila celotno sezono 2017/18. Foto: AP

Leave a comment